Video in 2019: de 7 trends

Video in 2019: de 7 trends

Bewegend beeld trekt eerder de aandacht dan statisch beeld. Om die reden verschijnen er op social media steeds vaker video’s. In dit blog kijken we naar de 7 video trends die centraal staan in 2019.

Trend 1: Persoonlijk

Dit jaar zien we de trend van ‘one to many’ naar ‘one to one’ gaan. Eerst werd er één boodschap gestuurd naar veel mensen, terwijl niet iedereen dezelfde informatiebehoefte heeft. One to one communicatie maakt het mogelijk om een boodschap persoonlijker over te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door video’s via Whatsapp te sturen. Deze manier van video is uitermate geschikt voor sales en support en dient in verband met de laagdrempeligheid simpel gehouden te worden.

Trend 2: Verticale video

In 2019 draait het om de responsive video. Voorheen was verticale video not done omdat je aan beide zijde zwart beeld zag. Nu is verticale video volledig geïntegreerd. Voordat je een video gaat opnemen is het belangrijk om na te denken over: wie is mijn kijker? En is verticale video geschikt voor mijn kijker? Tijdens het filmen is het handig om rekening te houden met verschillende vormen van video: liggend, staand, verticaal. Je kunnen via verschillende apps effecten zoals gif’s of emojis toevoegen.

Trend 3: Stories

Stories wordt ook wel het nieuwe vloggen genoemd. Stories worden verticaal en op mobiel getoond. In stories worden korte stukjes verteld die een samenhangend verhaal vormen. Je kunt je stories interactief maken door polls, vragen en sliders te gebruiken. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van locaties, hashtags en je kunt mensen taggen. App tips: Inshot, StoryArt of Mojo.

Trend 4: Vloggende medewerkers

Wie kan het verhaal van je bedrijf beter vertellen dan je eigen medewerkers, dit zijn tenslotte de beste ambassadeurs. Je eigen influencers heb je al in huis.

Voordat je gaat filmen is het belangrijk om onderstaande checklist door te nemen:

 • Audio check
 • Licht check
 • Horizontaal/verticaal
 • Camera op ooghoogte
 • Achtergrond check
 • Kijk in de camera
 • Rust, adem en smile

Het filmen gaat makkelijker wanneer je niet tegen de camera praat maar denk dat de camera een persoon is.

Trend 5: Live video

In het webinar van Frankwachting werd aangegeven dat maar liefst 80% van de consumenten liever live video ziet dan dat ze branded content lezen. Voordat je live gaat is het goed om te bepalen waarom dat je dit wilt, het is belangrijk om de live video goed te plannen. Ook is het goed om minimaal 15 minuten live te gaan.

Trend 6: eLearning

eLearning is ook een van de video trends die we terug zien in 2019. Op deze manier kun je kennis delen, video’s kijken of dingen leren wanneer het jou uitkomt. Deze video’s kun je persoonlijk en interactief maken. Uiteraard zijn zulke video’s wel vaak langer.

Trends 7: Strategisch

Dit jaar kom je niet meer weg met een fout vlogje. Video is onderdeel geworden van het grotere geheel.

Onderstaand de video checkslist voor  wanneer je een video plaatst op Facebook:

 • Goed werkende video-vormen: korte teasers (<1 min) over actualiteit of entertainment
 • Je video leeft met interactie. Wat gaan jouw kijkers doen als ze de video zien?
 • Video plaatsing: zorg voor een beschrijving die interactie oproept
 • Tag relevante personen of bedrijven die betrokken of te zien zijn in de video
 • Zorg voor een goede thumbnail, a.d.h.v. thumbnail template
 • Zorg ervoor dat de video ondertiteld is

Ga met een plan aan de slag, start altijd met de vraag: waarom video? Daarna: People, Platform, Purpose. Stel een videoplan op.

Dank aan Frankwatching voor de interessante webinar.