Hoe veilig ben jij bezig?

Hoe veilig ben jij bezig?

Afgelopen weekend werden honderden bedrijven gehackt en de prijs van maar liefst 70 miljoen dollar (omgerekend zo’n 59 miljoen euro) werd opgeëist. Een ware nachtmerrie voor veel bedrijven.
Zo’n moment dat veel bedrijven zich achter de oren krabben en afvragen hoe staat het eigenlijk met onze veiligheid? Ben jij hier bewust mee bezig? Weet je hoe je ervoor staat? Of is het ’n kwestie van tijd dat je aangevallen kan worden?

Ben goed voorbereid en zorg dat jij niet de volgende word. Hieronder volgen enkele tips:

Tip 1. Maak iemand verantwoordelijk voor jullie veiligheid
Dit kan ’n medewerker intern zijn of iemand die je hiervoor inhuurt. Maar stel iemand verantwoordelijk die zich hier op dagelijks niveau mee bezig houdt, om ervoor te zorgen dat jullie veilig bezig zijn.

Tip 2. Zorg voor bewustwording binnen jullie bedrijf
Maak je medewerkers bewust van de gevaren en stel beveiligingsprocedures en protocollen in.

Tip 3. Maak back-ups
Maak continue back-ups van de belangrijkste softwareprogramma’s, je beveiligingssoftware en alle data. Door back-ups te maken zorg je ervoor dat je na een mogelijke cyberaanval weer snel terug aan de slag kunt en dat de impact hierdoor minder zwaar is.

Tip 4. Partners
Ben kritisch naar partijen waar je mee samenwerkt. Hoe hebben zij dit geregeld? Ga het gesprek aan en help elkaar.

Tip 5. Bedrijfsgegevens
Scherm kwetsbare bedrijfsgegevens goed af. Geef niet zomaar iedereen tot alles toegang binnen je bedrijf.
Geef ze enkel toegang tot wat voor hun noodzakelijk is.

Tip 6. Noodplan
Maak een noodplan. Stel dat je slachtoffer wordt van een cyberaanval, wat doe je dan? Zorg dat je niet in paniek handelt maar dat je vooraf een plan hebt opgesteld waarmee je aan de slag kunt.

Naast deze tips zijn er nog tal van tips online te vinden. Het belangrijkste is dat je als bedrijf bewust bent van de gevaren van een mogelijke cyberaanval en dat je jezelf goed beschermd. Zodat jij niet de volgende bent die getroffen kan worden door cybercriminelen. Blijf dit gesprek voeren en laat het niet wegebben. Als je een sparringpartner nodig hebt, staan we graag voor je klaar! Samen sterk!