Hoe je een online vergadering leuk maakt?! Nou zo!

Hoe je een online vergadering leuk maakt?! Nou zo!

Je klapt je laptop open, start de teams app en je online vergadering kan beginnen. Het is heel eenvoudig en handig. Juist in deze tijd waarin er regelmatig thuis (moet) worden gewerkt, is het online vergaderen een goede optie om met elkaar in contact te blijven. Je ziet elkaar toch weer even, ondanks dat dit communiceren via een scherm is biedt het al meer ruimte om echt met elkaar in contact te zijn (dan wanneer je iemand bijvoorbeeld belt).

Toch is het heel begrijpelijk dat wanneer je je collega’s al lange tijd niet in real-life hebt gezien, online vergaderen gaat tegenvallen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de online sfeer binnen je team te bevorderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het inplannen van een rondje ‘‘hoe was het weekend’’ bij de maandagochtend meeting. Dit zijn gesprekjes die je normaal op het kantoor hebt of in de kantine tijdens het inschenken van je dagelijkse kopje koffie. Trek dit door naar de online meeting en begin met het gericht stellen van vragen aan je collega’s.

Daarnaast is het fijn om iedereen een kans te geven om aan het woord te zijn. Dit zorgt voor meer betrokkenheid binnen een online meeting, maar ook voor meer oplettendheid. Het mute knopje aanzetten waarbij het geluid van je microfoon uitgaat, is hier niet bevorderlijk voor. Zet deze dan ook niet zomaar aan wanneer het niet nodig is en vraag dit ook aan je collega’s.

Maak ruimte voor een leuke activiteit. Wanneer je elke dag thuis werkt en je je collega’s in tijden niet meer hebt gezien, is het tijd voor wat actie. Organiseer een leuke online activiteit voor jou en je collega’s. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een online bingo, online quiz met zelfverzonnen vragen (bijvoorbeeld over je collega’s), wie ben ik, een online ontbijt enz. Laat je collega’s ook meedenken over leuke activiteiten.

Beperk de inhoud van een meeting dus niet alleen tot het strikt noodzakelijke maar ga ook even het gesprek aan met het team, verras jezelf en je collega’s door ’n verrassende twist te geven aan jullie online vergadering! Make it fun!