De belangrijkste IT trends van 2020

De belangrijkste IT trends van 2020

2020 is net begonnen, wij voorspellen dat het een jaar vol innovatieve en interessante ontwikkelingen op het gebied van IT wordt.

We hebben de belangrijkste IT trends van 2020 op u op een rijtje gezet.

Het gouden platform met behulp van Big Data en Cloud

Big Data en cloud computing horen zeker in dit lijstje. Big data analyses, op basis van zowel gestructureerde als ongestructureerde data, geven snel nieuwe inzichten en vormen de basis voor het nemen van de juiste zakelijke beslissingen. Bedrijven die succesvol omgaan met big data zijn bovendien beter en sneller in staat hun producten, diensten en processen aan te passen aan de eisen van de markt. De kloof tussen de vraag naar en de haalbaarheid van big data analyses hoeft echter niet zo groot te zijn als deze soms lijkt. Door te kiezen voor cloud computing als basis voor uw big data oplossing is het mogelijk om snel en efficiënt de benodigde IT-infrastructuur beschikbaar te hebben  zonder grote investeringen. Een ander voordeel van een cloud gebaseerde big data oplossing is dat u de IT-resources beschikbaar heeft die nodig zijn. Capaciteit kan eenvoudig worden op- en afgeschaald.

De uitdaging van 2020? Een slim platform dat het beste van twee werelden samenbrengt. Met deze combinatie maken jouw werknemers slimme keuzes op basis van data en geautomatiseerde analyses. Om deze sweet spot te bereiken moet je wel aan een paar randvoorwaarden voldoen. Zorg dat je security, privacy én bescherming van gevoelige data goed verzorgd zijn. Het creëren van zo’n slim platform dat deze thema’s samen integreert én aanbiedt aan de consument wordt een van de grootste projecten van de IT- wereld in 2020. Want hoe verpak je dit samen én maak je het ook nog eens schaalbaar? In 2020 komen we erachter.

De booming business van Artificial Intelligence

Ook hoort Artifical Intelligence tot de IT trends van 2020, zeker niet nieuw, maar wel een IT trend die zich flink gaat ontwikkelen in 2020. Maar wat was het ook alweer? Artificial Intelligence (AI) laat computers mensentaken uitvoeren zónder hulp van de mens. In het afgelopen jaar is AI vaak aan bod gekomen binnen thema’s zoals security, big data en inkoopprocessen.

Maar wat is er dan nieuw in 2020?
Volgend jaar komt er een grotere focus te liggen op deep learning algoritmen. Daarmee identificeer je automatisch bedreigingen en kun je ze ook direct blokkeren. Hiernaast wordt AI ingezet voor het vergemakkelijken van interne bedrijfsprocessen. De rode draad van 2020? Een geautomatiseerde, efficiënte werkwijze mét extra beveiliging.

Een duidelijk overzicht door Blockchain

Blockchain is een grote open source database. Iedereen met een internetverbinding kan hierin gedeelde informatie bekijken. Blockchain legt transacties vast in gegevensblokken, waarin ook de beveiligingssleutel van het voorgaande blok staat. Doordat de sleutel van de gekoppelde blokken ontstaat er een keten van blokken, oftewel: blockchain. De digitalisering gaat volgend jaar nog sneller. Soms is het lastig om bij te houden en mee te gaan in deze stroom.  Dus je dan vooral rekening mee dient te houden zijn efficiëntie, transparantie en een duidelijk overzicht van alle digitale processen.

In 2020 wordt Blockchain steeds vaker ingezet om meer overzicht te bieden. Dus niet echt een nieuwe trend in 2020, maar wel een trend die in een stroomversnelling komt. Want in Blockchain zal énorm veel in worden geïnvesteerd in 2020.

Een flexibele en schaalbare IT omgeving met IT-as-a-service

tot IT trends van 2020 behoort zeker ook IT-as-a-service (ITaaS). Met ITaaS zijn technologische oplossingen te implementeren als en wanneer dat nodig is. Daarbij betalen organisaties alleen voor wat zij gebruiken. Zo wordt IT een strategische ondersteuner van de business en zorgt het er tegelijkertijd voor dat de aankoop en het gebruik van IT-diensten altijd volledig in lijn is met de eisen.

De verschuiving richting een abonnementsmodel kan de opstartkosten aanzienlijk verminderen. Dat maakt de IT-uitgaven regelmatiger en beter voorspelbaar, wat organisaties weer meer financiële transparantie oplevert. Een dienst kopen in plaats van de IT-apparatuur zelf, geeft bedrijven ook betere toegang tot externe technische ondersteuning en de nieuwste, up-to-date hardware.

Daarom kiezen veel bedrijven in 2020 voor de volledige overgang naar IT-as-a-Service. Zó staat er steeds minder hard- en software on-premise. Waarom? Deze producten worden ‘as a service’ geleverd. Hiernaast zijn er minder collega’s nodig voor het onderhouden van de IT-infrastructuur.