Dag van de Ondernemer

Dag van de Ondernemer

Elke 3e vrijdag van november is het de “Dag van de Ondernemer”. In dit interview lees je meer over Guido en Luud. Hoe zijn ze nu precies ondernemer geworden? Op welke manier behouden ze de balans tussen werk en privé en welke tips hebben ze voor toekomstige ondernemers? Lees snel verder….

Waarom ben jij ondernemer geworden?

Guido: Ongeveer 20 jaar geleden is er via mijn toenmalige werkgever de mogelijkheid op mijn pad gekomen om te kunnen starten met het verkopen van Exact software. Dit was voor mij het eerste moment dat ik ben gaan ondernemen en ook meteen binnen de IT/software branche.
Luud: Ik kom uit een ondernemersfamilie, mijn vader had een handelsbedrijf en zo ontstond het eerste contact met ondernemen. Jaren later heb ik via mijn toenmalige werkgever (accountantskantoor) de mogelijkheid gekregen om te starten als ondernemer.

Waarom gekozen voor de IT/ software branche?

Guido: Ik heb een studie gevolgd in de richting van IT. Daarnaast heb ik altijd voor bedrijven binnen de IT-wereld gewerkt dus dat was voor mij eigenlijk een logische stap om ook bij het starten van een eigen bedrijf te kiezen voor het opzetten van een IT bedrijf. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst wellicht nog eens een ander bedrijf ga beginnen in een compleet andere branche.

Luud: Ik werkte al met software. Hierdoor was het voor mij een logische stap om verder te gaan op het gebied van IT. Verder vind ik cijfers en processen binnen een bedrijf interessant en het kunnen bijdragen aan het aanpakken van uitdagingen trekt mij aan. Naast dat ik ’n passie heb voor het ondernemersvak heeft sport mij ook altijd aangetrokken en had ik vroeger zelfs de droom om hier nog iets mee te gaan doen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het runnen van een bedrijf?

Guido: De voordelen: Het is leuk om een bedrijf op te zetten en als team te kunnen groeien. Ik haal hier voldoening uit. Het ondernemerschap biedt kansen en mogelijkheden omdat je in principe zelf kunt bepalen wat je wel en wat je niet wilt.

De nadelen: Het brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Zoals bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor personeel. Zulke dingen brengen soms wel zorgen met zich mee.

Luud: De voordelen: Als ondernemer heb je verantwoordelijkheid. Ik ervaar dit vaak als een voordeel omdat je hierdoor je eigen plan kunt trekken. Verder creëer je een team om je heen en bouw je het bedrijf vanaf de grond op. Het in contact komen met mensen, zakelijke relaties opbouwen en klanten werven zie ik ook als een positieve bijkomstigheid als ondernemer.

De nadelen: Je bent veel bezig met je bedrijf, je bent eigenlijk 24/7 ondernemer. Een nadeel dat ik eerder als voordeel noemde is de verantwoordelijkheid die je hebt als ondernemer. Deze verantwoordelijkheid kan ook zorgen met zich meebrengen.

Hoe bewaar je de balans tussen werk en privé?

Guido: De balans houden tussen werk en privé kan lastig zijn. Ik ben iemand die veel werkt, ik werk niet alleen op kantoor maar ook vanuit thuis. Het kan soms een uitdaging zijn om hier de balans in te bewaren, het is daarom belangrijk dit goed te plannen.

Luud: Het kan redelijk moeilijk zijn om de balans te houden tussen werk en privé. Ik hou de balans door een aantal dingen te doen waar ik niet van afwijk. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat ik elke dag een moment van rust heb, voor mij is dit vaak wanneer ik met de hond een stuk ga wandelen. Verder vind ik het ook belangrijk om tijd aan ontspanning te besteden. Zo ben ik bijvoorbeeld regelmatig op de golfbaan te vinden en kijk ik graag voetbal. Daarnaast vind ik het belangrijk om privé activiteiten met mijn gezin als een hoge prioriteit te beschouwen en hier ook tijd aan te besteden. Voor mij kan het thuiswerken soms de grens tussen werk en privé doen vervagen. Dit is dan ook iets om bewust mee om te gaan.

Wat heb je geleerd door de jaren heen? / Heb je nog tips voor andere ondernemers?

Guido: Het belangrijkste is om in jouw idee te geloven en je eigen keuzes te maken. Vooral wanneer je minder ervaren bent in het ondernemen kun je je nog weleens laten afleiden door de (goed bedoelde) meningen van anderen. Het bewaken van grenzen is ook belangrijk binnen het bedrijfsleven. Daarnaast moet je altijd het zakelijke perspectief staande houden. Ondernemer zijn is niet alléén maar zakelijk, je bouwt ook banden op met elkaar. Echter is het belangrijk om te beseffen dat ondanks de band die je opbouwt met klanten of personeel, ook altijd het zakelijke standpunt aanwezig moet zijn. Tot slot is de balans tussen werk en privé belangrijk, dit zorgt er namelijk voor dat je je werk ook op een fijne manier kunt uitvoeren en je niet te veel hooi op je vork neemt.

Luud: We leren elke dag, dus wat dat betreft ben ik nooit klaar met leren. Als je de ambitie hebt om ondernemer te worden en het gevoel hebt dat je op eigen benen moet staan, dan moet je dat vooral doen. Je komt er namelijk alleen achter of je het kunt als je het doet. Blijf nooit met het gevoel achter van “had ik het maar gedaan’’. Ik ben niet van jongs af aan ondernemer, ik ben er later mee begonnen, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik denk dat ik er spijt van had gekregen als ik die stap nooit had gezet.

Mijn tips zijn verder: Neem beslissingen en twijfel niet te lang met het nemen van beslissingen. Als je een verkeerde beslissingen neemt is het belangrijkste dat je ervan leert en er iets mee doet. Verder heeft iedere ondernemer iemand nodig waar hij/zij mee kan praten, een coach die ervaring heeft. Bouw een netwerk op en omring je met mensen die je kunnen helpen/adviseren. Als ondernemer moet je zoveel dingen doen, zoveel keuzes en beslissingen nemen, je kunt niet alles alleen doen of weten.

Als laatste tip: loslaten! In het begin denk je dat je alles zelf kunt en moet doen. Maar het is belangrijk dat je je personeel vertrouwd en dingen uit handen geeft.

Welk gevoel overheerst wanneer je terugkijkt op 2021?

Guido: Wanneer ik terugkijk naar dit jaar krijg ik een goed en positief gevoel. Blue People IT is op meerdere vlakken gegroeid, zo hebben we niet alleen een fantastische omzet gedraaid en is onze positie binnen de markt verbeterd, het team is ook gegroeid en heeft zich ontwikkeld. Dit is iets waar ik erg trots op ben.

Luud: Het gevoel dat ik heb is dat ik trots ben dat we ondanks corona onze propositie hebben versterkt. We hebben fantastische projecten, fijne klanten en het klantenbestand blijft groeien. Maar het allerbelangrijkste is ons team, dat bestaat uit mensen die het Blue People DNA hebben en samen met Guido en mij aan de groei en het succes van dit prachtige bedrijf werken.

Dag van de Ondernemer